2013. január 28., hétfő

Számlázó program


Egy számlázó program kizárólag akkor éri meg az árát és az üzemeltetési költséget, ha minden olyan funkciót el tud látni, melyre szükségünk van. Ellenkező esetben túl drága, még akkor is, ha ingyenes.

A fenti leírás tény. Mindenképpen szükség van azokra a funkciókra egy számlázó program keretein belül, mely hozzásegít minket ahhoz, hogy megfelelő számlát tudjunk kiállítani. Amennyiben a számlázó program emellett gyors is, valamint egyéb kényelmi megoldások is helyet kaptak a szoftverben, akkor mondható, hogy a megfelelő eszköz áll a rendelkezésünkre.

Nagyon sokféle számlázó program van ma már a piacon, és minél több fellelhető, annál nehezebb a választás. Ezek árban is igen eltérőek, ezért nagyon körültekintően kell kiválasztani az adott szoftvert.

A végleges választás előtt gondosan át kell olvasni az adott szoftver oldalát, illetve az ott található leírásokat. Sok cég beveti az ingyenesen letölthető marketing stratégiát, ezzel szemben igen kevés számlázó program van, mely valóban ingyenes. Az sem ritka, hogy egy számlázó program esetében csak az első év után döbbenünk rá, hogy az általunk használt ingyenes szoftver csak akkor működik tovább, ha az éves díjat befizettük, tehát egy éves használat után derül ki, hogy az adott számlázó program mégsem ingyenes. Kétségbeesésre azonban semmi ok, hiszen az ilyen típusú szoftverek bármikor lecserélhetők. Nagyon sokan tévesen úgy gondolják, hogy csak az év végén lehet ezeken változtatni, holott ez egy tévhit, nincs semmi valóságalapja. Nincs törvény arra vonatkozólag, hogy a számlázó program ne lenne lecserélhető bármikor.

A fentiek értelmében, amennyiben ingyenes számlázó program lehetőségére találunk, meg kell bizonyosodni arról, hogy az valóban ingyenes. Ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy a legjobb választás kerüljön kivitelezésre.

Legalább ennyire fontos, hogy jól használható legyen a kiválasztott számlázó program. Tudja azokat a funkciókat, melyekre a későbbiekben szükségünk lesz. Mivel egy vállalkozás fokozatosan növekszik, így nem mindig tudjuk előre, hogy fél év, illetve egy-két év múltán pontosan mire lesz szükségünk. Ebből kifolyólag, az a számlázó program a legjobb választás, mely a vállalkozás növekedésével egyszerre növelhető. A funkcionalitás növelését sokan modulonként oldják meg. Ez nagyon jó megoldás, hiszen annak arányában szélesedik a számlázó program funkcióinak skálája, amilyen mértékben arra szükségünk van.

A harmadik nézőpont számlázó program esetében a kényelem. Óriási segítség és munkaerő kapacitás tekintetében előnyös, ha egy számlázó program kényelmes és gyors. Ilyen plusz kényelmi funkciók lehetnek a tömeges számla és postai csekk nyomtatás, a vevők és beszállítók megfelelő rendszerezése, annak lekérdezési lehetősége, stb. Ilyen plusz funkciók révén több órányi munkaóra csökkenthető le pár percre, ami máris takarékoskodást jelent, illetve más termelő tevékenységekbe forgatható vissza.

A fentiek révén látható, hogy egy számlázó program kiválasztása odafigyelést igényel, ám ha mégsem a legmegfelelőbb szoftvert választottuk, akkor azon bármikor változtathatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése